CHP Ford CV

California Highway Patrol, Crown Victoriachp-cv3

                 Korps: California Highway Patrol

                 merk: Ford

                 type: Crown Victoria

                 bouwjaar: 2000

                 cil inh.: 4.6ltr

                 eigenaar: Remco


De crown victoria is het laatste z.g.n full size sedan model van Ford welke door vele politie korpsen in de USA zeer geliefd was. Inmiddels is het zeldzaam om een CV nog in service tegen te komen en de laatste is ook bij de CHP uit dienst gegaan. https://youtu.be/BjYnwf8y0cM . Des al niet te min is het 1 van de meest herkenbare moderne politie auto’s wat vast nog wel enige tijd zo zal blijven. 


8chp-cv1chp-cv2chp-cv4


chp-badge

De California Higway Patrol was bij de oprichting in 1929 een onderdeel van de Department op Public Works (soort Rijkswaterstaat) hiernaast bestond ook de California State Police. Het taken pakket van de CHP breide steeds meet uit over de jaren en uiteindelijk is in 1995 de State Police geïntegreerd. Naast het snelwegen netwerk handhaving wordt de CHP ook ingezet voor beveiliging van staats gebouwen (o.a California State Capitol) en faciliteiten. Met ruim 11.000 personeel waarvan 7500 agenten verdeeld over 102 bureau locaties is de CHP het grootste staats politie korps van de Vereenigde Staten. 

De CHP is ook op televisie veel te zien geweest door o.a de fictioneele serie CHiP's uit de jaren '70 maar ook in 'Real stories of the Highway Patrol' wat door de CHP chief Maury Hannigan werd gepresenteerd in de jaren 90.  Safety and Service