CHP AMC Eagle

California Highway Patrol, AMC Eagle

amc-eagle runway


Korps: California Highway Patrol

merk: AMC 

type: Eagle

bouwjaar: 1981

cil inh.: 4,2ltr 85Kw

eigenaar: Jan

De AMC Eagle is korte tijd gebruikt door de CHP, het is een 4x4 aangedreven compacte auto met, voor die tijd, de luxe van een personen auto en ook relatief zuinig in brandstof verbruik als een personen auto maar dan wel met 4 wiel aandrijving. Niet veel later werden de grotere 4x4 pickups geintroduceerd waardoor deze byzondere verschijning werd verdrongen.

Via Duitsland is deze auto in Nederland terecht gekomen en wordt ie nu door Jan verder compleet gemaakt.

12345867


chp-badge

De California Higway Patrol was bij de oprichting in 1929 een onderdeel van de Department op Public Works (soort Rijkswaterstaat) hiernaast bestond ook de California State Police. Het taken pakket van de CHP breide steeds meet uit over de jaren en uiteindelijk is in 1995 de State Police geïntegreerd. Naast het snelwegen netwerk handhaving wordt de CHP ook ingezet voor beveiliging van staats gebouwen (o.a California State Capitol) en faciliteiten. Met ruim 11.000 personeel waarvan 7500 agenten verdeeld over 102 bureau locaties is de CHP het grootste staats politie korps van de Vereenigde Staten. 

De CHP is ook op televisie veel te zien geweest door o.a de fictioneele serie CHiP's uit de jaren '70 maar ook in 'Real stories of the Highway Patrol' wat door de CHP chief Maury Hannigan werd gepresenteerd in de jaren 90.  


Safety and Service